Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tetoválás

 


Amit tudnod kell a tetoválásról
 
Nemrégiben a civilizált társadalmak a tetoválást a matrózokkal, motorosokkal, bűnözőkkel azonosították, azonban az elmúlt évtizedekben egyre szélesebb körben lett elfogadva. Ma már nem jelent kívülállást egy-egy tetoválás viselése és a minták között gyakorlatilag bármit megtalálhatunk. A tetováló szakma odáig fejlődött, hogy rengeteg olyan ember, aki egykor nem is gondolná, hogy tetováltatni fog visel valamiféle tetoválást, pl. sminktetoválást, vagy valamilyen divatossá vált derékmintát.

Mivel egyre több ember érdeklődik a téma iránt szükségesnek, érezzük egy átfogó írás közlését arról, hogyan működik valójában a tetoválás, illetve mit kell tudnunk és szem előtt tartanunk.

 

Tattoo alapok

 
A tetoválás készítése úgy történik, hogy a tetováló mester valamilyen eszköz segítségével festékanyagot juttat a kliens bőrébe. Ez az eszköz a modern társadalmakban többnyire elektromos árammal működő tetováló gép, aminek a hangja a fogászati fúróhoz hasonlít. A gép végén egy tű helyezkedik el, ami föl-le mozog és kb. egy milliméter mélyen hatol be a bőrbe percenként akár 3.000 alkalommal. A gép minden szúrás alkalmával egy csepp speciális oldhatatlan tintát juttat a bőrbe.
 

Tetováló gépek

Az első ilyen gépet Thomas Edison fejlesztette ki 1876-ban, Igaz Edison a szerkezetet elsőször kézi vésőgépnek szánta,viszont egy amerikai tetováló, Samuel O'Reilly hamar rájött, hogy ez valójában tökéletesítheti a tetoválás művészetét. Így a gépet ő szabadalmaztatta 1891-ben. A továbbfejlesztés hamar megszületett Thomas Riley nevű londoni úriember részéről. Ő egy egyszerű tekercsgépet készített amihez egy rézdobozba szerelt ajtócsengőt használt fel. Ezután újabb és újabb találmányok jöttek, míg kialakult a modern tetoválógép.

A mai modern gépek alapvető alkatrészei:
 • steril tű
 • csőrendszer amely átvezeti a gépen a festéket
 • elektromos motor
 • pedál, amely a tű mozgására hat

Ha megnézel egy tetoválást azt látod, mintha a festék bőrfelületen lenne, azonban valójában a dermisbe, azaz a bőr második rétegébe kerül a festék. Mivel a dermis réteg cellái jóval stabilabbak a külső bőrrétegnél, itt a festék igen minimális kopással, roncsolódás nélkül maradhat meg az egyén egész életén keresztül.

 

Sterilizálás és a tetoválás előkészületei

A tetoválás közben apró sérülések keletkeznek minden alkalommal, amikor egy csepp festék kerül a bőrbe. Ezek a sérülések veszélyt jelentenek a fertőzéslehetősége miatt, ezért a tetoválás elkészítése előtt és során kiemelt figyelmet kell fordítani a sterilitásra. A tetováló mesterek steril eszközöket kell, hogy használjanak, illetve minden alkalom előtt gondosan tisztítaniuk kell a kezüket. A szennyeződés elkerülése érdekében a tetoválók egyszer használatos eszközöket (tű, kesztyű, festék) kell hogy használjanak. Ezek steril csomagolásban érkeznek a szalonba és a vendég előtt kell, hogy felbontsák a munka megkezdését megelőzően. A többször használatos eszközöket kötelezően sterilizálni kell minden egyes használat előtt. A tetováló szalonban ezért alkalmazni kell egy korházakban is használatos "autoclave" eszközt, amely hő, gőz és nyomás segítségével öli meg a baktériumokat az eszközön. A legtöbb ilyen készülék 55 perces periódusban dolgozik, mely során hűtött állapotból forróvá változtatva sterilizál. A sterilizáló gép jelzi ha lezajlott a folyamat és csak ez után vehető ki az eszköz.

A tetoválás megkezdése előtt a következőket kell tennie a tetoválónak:
 • Fertőtleníteni a tetoválandó felületet egy egészségügyileg elfogadott antibakteriális anyaggal.
 • Elmagyarázni a sterilizálási eljárást a kliensnek, ellenőriztetni kell vele a sterilitást.
 • Borotválni, majd szappanos vízzel letisztítani a testfelületet.

Kezdődik a tetoválás: Körvonalak, árnyékok és színek

A tetováló szalonba érkezve választhatunk a szalonban található minták közül, vagy kérhetjük a tetoválót, hogy saját elképzeléseinket rajzolja meg. Ha megvan a választott minta a tetováló körvonalaiban felrajzolja a bőrre. A tetoválás során a bőr feszülhet, nyúlhat, így viszont a körvonalak határait figyelembe véve az eredeti rajzhoz hasonló marad a végeredmény.

A tetoválás során a tetoválónak a felületnek megfelelő szúrási mélységet kell alkalmaznia. A túl mély szúrás erős fájdalmat, vérzést okozhat, a túl sekélyek viszont egyenetlen vonalakat, esetleg gyorsabb kopást eredményeznek.
 


Maga a tetoválás a következő lépésekből áll:

 • Körvonalazás: Körvonalazásra használatos tűvel és festékkel a tetováló végigrajzolja a felrajzolt minta körvonalait. Célszerűen a jobb minta oldalának aljáról kell, hogy kezdje (balkezesek baloldalról), hogy a körvonalazás során ne maszatolja el a rajzot és ne térjen el az eredeti vonaltól.
 • Árnyékolás: ha készen vannak a körvonalak a felület megtisztítása után a tetováló megfelelő tintával és különböző tűk használatával egyenletes szolidabb vonalakat, formákat készít. Nem megfelelően eljárva egyenlőtlen színek, erős fájdalom és lassú gyógyulás jelentkezik.
 • Színezés: Újabb tisztítás után a tetováló elkészíti a különböző színátmenetes részeket. Ügyelnie kell az alapos egyenletes, figyelmes munkára.
 • Végső tisztítás és kötés: A munka végeztével eldobható törölközővel kell eltávolítani a vért és plazmát, illetve steril kötéssel kell befedni a tetoválást. A tetoválás során elkerülhetetlen egy minimális vérzés, azonban ennek perceken belül el kell állnia.

 

Egészségügyi kockázatok

Mivel a tetoválás apró sebbel és vérrel jár, elméletben magával hordoz bizonyos veszélyeket. Ezek pl. hepatitisz, tuberkolózis, HIV. Természetesen ezt már többször elmondtuk, nem kell megijedni, ha megfelelő szalonban varratunk, a higiéniai szabályok betartásával ezek a veszélyek kizárhatók. Fertőzések fordulhatnak elő friss tetoválásoknál is nem megfelelő utókezelés esetén. Néhányan tapasztaltak már tetováló festék okozta allergiás tüneteket.

Egyéb elővigyázatossági tippek:
 • Ellenőrizzük a kesztyűket, hogy nem lyukadtak e ki tetoválás közben, mert egyes kenőcsök rontják a gumi minőségét.
 • Tinta kitöltésekor tiszta kendőt használjunk az üveg kinyitásához és ne érjünk hozzá a tetoválógéppel a szennyezett felületekhez
 • Gondoskodjunk, hogy a cső öblítés után megszáradjon, miközben színt cserélünk, nehogy vizet fújjunk ki belőle
 • Fertőtlenítéshez használt sprayvel egy kendőre fújjunk, ne közvetlenül a vérző felületre, mert a sprayvel a levegőbe fújhatjuk a vért
 • A rajzolás közben használt tollaknak orvosi minőségűeknek és sterilnek kell lenniük
 


Tanácsok a megfelelő tetováló kiválasztásához

Egy tetoválógépet bárki vehet, ezért gyakorlatilag bárki ismeretek és művészi érzék nélkül foghat bele a tetoválásba. Mivel a tetoválás készítés nem veszélytelen és általában életed végéig elkísér javasoljuk, hogy a lehető legjobb szakembert válaszd ki az alábbi szempontok alapján:
 • Kizárólag szalonban dolgozó tetoválóhoz fordulj, otthon dolgozót felejts el, akármennyire is dicsérik haverjaid.
 • Nézz körbe a szalonban és vedd szemügyre a tisztaságot. Nézd meg a mester korábbi munkáit. Ellenőrizd, hogy mennyire jártas az általad választott stílusban.
 • Kérdezd meg, hogy van egy fertőtlenítő "autokláv" gépük. Kérdezd meg milyen gépet, festéket használ (a legnevesebb termékekben bízz)

 

Tennivalók friss tetoválás esetén (utókezelés)

friss tetoválás Ezeket az információkat jobb szalonokban egy kis füzet formájában adják át, ha ilyet nem kaptál ne ess kétségbe, csupán az alábbiakat kell betartanod, hogy elkerüld a fertőzéseket és megőrizd a tetoválás minőségét:
 • Befejezés után 2-3 órával vedd le a kötést.
 • Tisztálkodáskor legyél óvatos! Langyos vizet és enyhe aktibakteriális szappant használj!
 • A friss tetoválást ne vakard, ne dörzsöld!
 • Napi 1-2 alkalommal vékonyan kend be valamilyen antibakteriális kenőccsel (ne használj sokat, mert az a friss tetoválás színének árt)
 • A tetovált felületet a lehetőleg ne érje víz és nap.
 • Ne szedd le a varasodást, vár meg amíg magától esik le.
 • Ha bedagad, bepirosodik, jegeld le, ha jelét észleled a fertőzésnek azonnal fordulj orvoshoz.
Tracy V. Wilson írása alapján